Matjaž Chvatal

Matjaž Chvatal – Življenje je velika pustolovščina.. Leta 1994 je izšel moj prvi vodnik, leto za njim pa še drugi. Od takrat hodim naprej po svoji ustvarjalni poti in ne nameravam več stopiti z nje. To je točno tisto, kar sem hotel biti in početi že takrat, ko sem bil še otrok. 

Otroštvo in mladost

Otroštvo je ostalo nekje daleč za menoj. Le bežno se spominjam prvih razredov osnovne šole, drugih otrok in dogodkov. Zelo dobro pa se spominjam knjig, ki sem jih prebiral in raziskoval. Mnogih se spominjam tako dobro, kot bi jih prebral včeraj. Številne od njih še danes zasedajo prostor na mojih knjižnih policah.

Matjaž Chvatal
1962
Matjaž Chvatal-1977
1976
Matjaž Chvatal
1997
Matjaž Chvatal
2007

Že takrat sem, 12 letni fantič, objavil nekaj prispevkov v osnovnošolsko tehnično revijo TIM.  Leta 1980 pa so v Gorenjskem glasu objavili kratko zgodbo o raziskovanju  Brezna pri Leški planini na Jelovici. Bralci so jo sprejeli s takim navdušenjem, da sem moral pisati naprej. Tako je nastal feljton v 27 nadaljevanjih. Kasneje sem to besedilo izdal v knjigi BREZNO.

Tista leta sem igral igro GO in hodil v jame. Za to, da se je v žepu znašel kak drobiž, pa sem pisal jamarske novice v DELO ŠPORT in Gorenjski glas, včasih pa se mi je posrečilo prodati tudi kakšen daljši članek.

V igri GO sem leta 1984 dosegel naslov mojstra 2. dan. Zadnji turnir sem istega leta igral v Avstriji na Dunaju. Potem nisem nikoli več tekmoval. Tudi za GO ni bilo več časa. Postal sem obrtnik.

BREZNO - Matjaž Chvatal

Knjiga je opremljena z informativnim uvodom in s strokovnim tehničnim opisom Brezna pri Leški planini, osrednjim krajem razburljivega in – v potopisnem žanru – prvega slovenskega literariziranega pričevanja o raziskovanju kraških jam.
Knjiga je razprodana. Ponatis je v pripravi.

Slovenci smo dobili prvi izvirni jamarski potopis

Matjaž Chvatal v jedrnatem slogu in z naturalistično odkritostjo osvetljuje dramatično prodiranje v nedrja zemlje; bralec, ki pozna podzemski svet samo iz vlakca Postojnske jame, bo soočen z maanj baročno, zato pa notranje neprimerno bolj napeto pustolovščino. Ekstremni ambient teme, brezen, samote, vlage, nevarnosti in komaj predstavljivih naporov zahteva ljudi izjemne kondicije in simpatične norosti.
Dr. Goran Schmidt

Poslovna pot

Sledil je desetletni premor. Vsi so mi govorili, da se od knjig v Sloveniji ne da živeti. In jaz naivnež sem jim nasedel. Poizkušal sem s to in ono obrtjo. Vse sem speljal, ampak se dolgoročno nisem videl v takih poslih. Naj naštejem le nekaj prvih dejavnosti v obdobju 1982 – 1994:

  • Najprej sem se ukvarjal z izdelovanjem bižuterije, ki sem jo prodajal na stojnicah in sejmih.
  • Potem sem v Kranju odprl butik Darilo. Program bižuterije sem razširil še z oblačili in prostorom za likovne razstave.
  • Kasneje sem v rovih pod Kranjem gojil šampinjone in jih tudi konzerviral. Prodajal sem jih v trgovski mreži. Takrat sem si omislil tudi lastno kisarno.
  • Slovenski trg seznanil z zdravilnostjo gline in na koncu pristal v industriji.

Minevala so leta, moje nezadovoljstvo pa je raslo. Zato sem se vrnil nazaj na stari tir.  Leta 1994 je izšel prvi vodnik, leto za njim pa še drugi. Od takrat hodim naprej po svoji ustvarjalni poti in ne nameravam več stopiti z nje. To je točno tisto, kar sem hotel biti in početi že takrat, ko sem bil še otrok. 

Ustvarjalna pot

Od leta 1994 avtorsko pišem, fotografiram in oblikuje turistične vodnike in druge knjige. V aprilu leta 1997 sva s partnerico ustanovila družinsko podjetje Založba Turistika in se usmerila predvsem v lastno produkcijo vodnikov o Sloveniji v tujih jezikih.

Matjaž Chvatal

Kdo smo

PISATELJ, FOTOGRAF, ZALOŽNIK

Pravijo, da mora moški v življenju zgraditi hišo, posaditi drevo in napisati knjigo.

Hiša je zgrajena, drevo je zraslo, knjiga je izšla, pred menoj pa se odpirajo nova obzorja …

Sledi me:

BIBLIOGRAFIJA

Kako moje delo beleži COBISS lahko pogledaš tukaj:
Iskalni niz: Matjaž Chvatal

MEDIJI IN MNENJA

KNJIGE