Našla sva 93 metrov globoko jamo

Našla sva 93 m globoko jamo

Našla sva 93 m globoko jamo – Sprehodi se z nami po čarobnem podzemlju osamelega krasa na Pečeh pri Kropi.

Kamor še ni stopila človeška noga

Celo mladost so bile jame zame na prvem mestu. Tale video pripoveduje o eni izmed jam, ki sem jih odkrival in raziskoval v rani mladosti. Zdaj, po mnogih letih sem se ojunačil in šel pogledat, če rovi še potekajo v enakih smereh kot včasih in če kapniki še visijo s kamnitega stropa.
Poglej video in se sprehodi z mano po tej čudoviti jami.

V tem videu vam predstavljam eno najlepših jam na Gorenjskem. Ker je jama kar zahtevna in ni vsakomur dostopna, vas vabim, da se z nami sprehodite po čarobnem podzemlju osamelega krasa na Pečeh pri Kropi.

Poln krožnik in velik vamp

Leta hitro minevajo. Starejši, kot sem, hitreje gredo mimo. Ob odkritju te jame sem bil še mlad fant, star rosnih 16 let. Zdaj jih imam 62.

Zadnjih 20 let nisem več hodil v jame. Prihajal sem samo še na jamarske zabave in piknike. Ves svoj čas sem posvetil pisanju turističnih knjig in gradnji katamarana s katerim sem se 16 poletij potepal po morju. Tudi vonj zemlje in telesni napori mi niso več dišali. Privlačili so me široki horizonti in polni krožniki. Za jame preprosto ni bilo več časa, niti želje. Tudi moje telo se je napihnilo kot žogica. Okoli trebuha je nastal velik obroč, udi pa so postali zamaščeni. Moje dimenzije so rasle. Jamarske obleke in opreme nisem mogel več navleči nase. Vse je bilo premajhno.

Če iščete knjigo, ki nudi odličen pregled nad bogastvom te dežele, je Slovenija Vodnik prava knjiga za vas. Na 168 straneh je 840 čudovitih fotografij, 27 zemljevidov in informacije o skoraj vsakem slovenskem mestu. 
Knjiga je natisnjena v naslednjih jezikih:

Založba Turistika

V zadnjih dveh letih pa se je marsikaj spremenilo. Moj katamaran ne pluje več odkar so nas začeli gnjaviti z zapiranji in drugimi nesmiselnimi ukrepi. Tudi prodaja turističnih knjig je padla skoraj na ničlo. Meni pa je spet zadišalo podzemlje. Tega cilja pa ni bilo lahko uresničiti.

Našla sva 93 metrov globoko jamo

Neko soboto popoldan v avgustu leta 1976 sva s prijateljem Slavkom Manfredo uspela privleči kakih 150 kg ropotije in opreme na vrh Peči. Najprej sva se pošteno namučila z velikim šotorom, ki ima dve spalnici, potem sva uredila še okolico. Seveda sva vse skupaj pospravila tako, da so povsod okoli ležali kupi opreme.

Vroče in soparno popoldne je bilo, zato sem v skalno razpoko, ki je bila nedaleč od šotora, odnesel osem steklenic piva. Pač vse, kar sva imela s seboj. Steklenice sem stlačil med skalo in mešanico listja in zemlje. A glej ga zlomka, ena steklenica je ušla globje v razpoko. Kratek čas sem še slišal kako se steklenica kotrlja nekam dol, potem je vse potihnilo. Luknjica je bila tako velika, da je šla steklenica komaj skozi. Ampak, a smo Gorenjci ali nismo? Da bi kar tako pustil cel pir, da odide? Ne, to pa res ne gre.

Poklical sem Slavca in začela sva kopati. V štirih urah sva rov toliko razširila, da sva se lahko zbasala noter. Rov se je za vhodno ožino razširil, steklenice pa ni bilo tam.

Spustila sva se po blatnem rovu in se po 10m plazenja znašla v široki in nizki dvorani.Osupnila sva ob pogledu na neoskrunjeno jamsko okrasje. Po strmem rovu sva se spustila navzdol. Jama naju je s kapniki, stebrički, zavesami in še marsičem presenečala na vsakem koraku.

Nazaj grede sva poiskala pivo in si nazdravila z njim.  Iz jame sva prišla šele v trdi temi vsa prevzeta od veličastnosti najinega odkritja. Našla sva 93 m globoko jamo

Ena gasilska (foto: Gašper Razinger)

Največja in najlepša jama na Pečeh

Na tem področju smo jame označevali z začetnico P, ki pomeni Peči in z zaporedno številko odkritja. Ker je bila to trinajsta jam odkrita na tem področju, je pač dobila ime P-13.

Jamo P-13 smo raziskovali tudi v naslednjem letu in odkrili še več rovov.

Načrt jame P-13, prerez in tloris

P-13 je največja in najgloblja jama na območju osamelega krasa Peči pri Kropi. Dolžina vseh rovov znaša 362 m, višinska razlika med vhodom in najnižjo točko jame pa je 93 m. Jama je bogata s kapniki in sodi med najlepše jame na Gorenjskem.

Jamo P-13 so poznali že prej. Vendar mi ni uspelo izvedeti njenega imena, ki se je očitno izgubilo hkrati z vedenjem, da jama sploh obstaja. Zadnji obiskovalci so se v njej zadrževali med 2. Svetovno vojno. 

Ob vsakem odhodu v tujino in ob srečanjih s tujimi partnerji in prijatelji se velikokrat sprašujemo kakšno bi bilo najprimernejše darilo. Knjiga natisnjena v jeziku obdarovanca, običajno naleti na veliko pozornost.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja