Tržiške bržole

V knjigi Tržiške bržole predstavljam zgodovino te zanimive jedi. Če sploh lahko govorimo o eni jedi, Tržiške bržole so pojem, ki poimenuje več bolj ali manj različnih jedi. Ime se uporablja tako za imenovanje različnih obar, kot za pečenko.

Te bržole so kulinarična posebnost Tržiča, knjiga pred vami pa je pomemben prispevek pri ohranjanju te tradicionalne jedi. Bralcu razkriva drobce iz zgodovine jedi in ga seznani kar s sedmimi različnimi recepti za pripravo tržiških bržol.Na koncu knjige sta povzetka vsebine v angleškem in nemškem jeziku.

Tržiške bržole

INFORMACIJE

Avtor knjige: Matjaž Chvatal
Dimenzije: 21,4 x 30,4 x 0,8 cm
Obseg knjige: 30 strani
V knjigi je 45 fotografij
Ovitek: trda platnica
Teža knjige: 0,36 kg

KAJ SO TRŽIŠKE BRŽOLE

Iz mesa ovac so Tržičani že davno kuhali nekakšno ovčjo obaro. Ovčjemu mesu so dodali česen, čebulo, krompir in začimbe: veliko šetraja, brinove jagode … Iz tega je nastala slastna jed, ki je z videzom, vonjem in okusom prej spominjala na telečjo, kot pa na ovčjo obaro.

Recepti iz starih kuharskih knjig pa pripovedujejo, da je tržiška bržola kos mesa od koštruna (ovna), ki ga je treba peči v enem kosu, kot pečenko, vendar z začimbami kot za obaro.

Tako so v revnih kuhinjah pripravljali obilno zalite bržole, da so z majhno količino mesa lahko nahranili več lačnih ust. Na gostijah in v jedilnicah premožnejših meščanov pa so se mastili s koštrunovo pečenko.

Bržole so danes še vedno na jedilnikih tržiških gospodinj. Vsaka jih skuha nekoliko po svoje, vendar so vsem skupne glavne značilnosti jedi.

Bržoljada v Tržiču

Tržiške bržole so kulinarična posebnost, ki jo Tržičani ohranjajo tudi tako, da občasno organizirajo Tekmovanje v kuhanju tržiških bržol – BRŽOLJADA. Tam se vesele druščine “pomerijo” v kuhanju te imenitne tržiške jedi.

TRŽIŠKE BRŽOLE

V knjigi predstavljam zgodovino te zanimive jedi in vrsto starih receptov za različne načine priprave te kulinarične posebnosti.

14,90 EUR