Stolp na Kranclju

Stolp na Kranclju

Stolp na Kranclju, Škofja Loka

Stolp na Kranclju – Kam daleč v gozd v takem vremenu, kot vlada te dni, res ne moreš. Zato se mi je zdel Krancelj kar primeren cilj. Pot na Krancelj se začne pri Škofjeloškem gradu. Tik pred glavnim vhodom zavijemo levo na strmo stezo. Do vrha je le 5 minut.

V utrdbi, ki je tu stala tu pred stolpom, je bilo prvo upravno središče loškega gospodstva, ki je Škofji Loki vladalo vse od leta 973 do leta 1903.

Kamniti stolp so zgradili v 11. ali 12. stoletju, prav mogoče pa je, da je še starejši. Vse do sredine 14. stoletja so ga upravljali loški vitezi. Prav tisti, ki so upravljali tudi Stari grad pod Lubnikom. 

Maketa stolpa na Kranclju

Stolp na Kranclju je bil kvadratne oblike, velik 13 m x 13 m in visok skoraj 30 m. Obdan je bil z obzidjem, velikim 25 x 29 m in obrambnim jarkom globokim 5 m. Vhod v stolp je bil preko dvižnega mosta. 

Stolp stoji na razgledni točki, ki je omogočala nadzor nad širno okolico. Skupaj z utrjenim mestm, Škofjeloškim gradom in Starim gradom (grad Divja Loka) je sestavljal obrambno mrežo srednjeveške Škofje Loke.

V potresu leta 1511 je bil stolp močno poškodovan. Razrušili so ga in gradbeni material uporabili pri obnovi Škojeloškega gradu

Ruševine je preraslo rastlinje. Po nekaj stoletjih jih ni bilo več videti. Ponovno so grad odkrili v letih 1954-1955. 

Najdbe arheoloških izkopavanj so potrdile, da je bil grad med 11. in 16. stoletjem stalno naseljen. Med predmeti, ki so jih našli, je bilo veliko orožja in orodja, opreme za konje in konjenike, ostanke kuhinje s posodami in pribori, nakit, in ne nazadnje tudi otroške igrače. 

Stolp na Kranclju so po končanih arheoloških zkopavanjih delno obnovili, kar je bil za tisti čas velik dosežek. .  

Pot treh gradov

Pot treh gradov vodi od Škofjeloškega gradu prek Kranclja in mimo Marijinega in Hudičevega brezna do Starološkega gradu (grad Divja Loka).

Ob vsakem odhodu v tujino in ob srečanjih s tujimi partnerji in prijatelji se velikokrat sprašujemo kakšno bi bilo najprimernejše darilo. Knjiga natisnjena v jeziku obdarovanca, običajno naleti na veliko pozornost.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja